Hogeschool Delft

 
 
Home    
Mail    
Opleidingen  
Cursussen,  
Onderzoek &    
advies  
Nieuws  
Agenda  
Wegwijzer  
Studeren in  
Delft  
WieWatWaar  
Kenniscentrum  
Terra Fertilis  
HASU  
 
 
 
 
 
 
 
 

Transfercentrum

 

Het Transfercentrum biedt diverse hbo-opleidingen, cursussen en trainingen aan. Dit onderwijs wordt in één à twee dagdelen in de week aangeboden. Voorwaarde is dat er voldoende deelnemers zijn.
   
- Bedrijfskunde
Bedrijfskundig management
- Intensief Ingenieurs Programma
Management & Bedrijf
- Certificaatonderwijs Tuinbouw
- Certificaatonderwijs Voedingsmiddelentechnologie
- Certificaatonderwijs Milieukunde
- Certificaatonderwijs PaardplusBedrijf
- Certificaatonderwijs Groene Ruimte & Bedrijf
Topjaar Management

Kortlopende cursussen:
Cursussen en trainingen in moderne vreemde talen, communicatie, marketing en verkoop, beursdeelname, persoonlijke effectiviteit en kwaliteitszorg etc., worden op aanvraag verzorgd, alsmede:

- HACCP
- HACCP CD-rom
- Beter ondernemen in de AGF
- Paarden Praktisch Bekeken
- Workshops Paardenhouderij
- Beter belichten in de rozen of in de chrysantenteelt


  Cursusaanbod
Cursus Bedrijfskunde (duur: 2 jaar)
Bedrijfskunde is het zo effectief en efficiënt mogelijk laten functioneren van een bedrijf of organisatie. Met andere woorden, door middel van het creëren van doeltreffende verbeteringen en vernieuwingen in het bedrijf een hoger rendement realiseren. Een bedrijfskundige is een verbindende schakel tussen mensen en processen. De cursus Bedrijfskunde is met cases en voorbeelden toegesneden op de belangrijkste sectoren binnen de agribusiness in West-Nederland. U zult de opgedane kennis direct in de dagelijkse praktijk van uw bedrijf kunnen toepassen. Minimaal is een vooropleiding op mbo-niveau gewenst. De cursus Bedrijfskundig Management sluit hier als vervolgstudie goed op aan. Na dit traject is het mogelijk in een jaar het ingenieursdiploma te behalen door middel van het Intensief Ingenieurs Programma.

Cursus Bedrijfskundig Management (duur: 1 jaar)
De cursus Bedrijfskundig Management is een vervolg op de cursus Bedrijfskunde. De cursus is tevens bestemd voor personen met een hbo-werk en denkniveau, die veelal werkzaam zijn in leidinggevende functies in de agribusiness. De cursus leidt op tot bedrijfskundig manager op hbo-plus niveau. Na dit traject is het mogelijk in een jaar het ingenieursdiploma te behalen door middel van het Intensief Ingenieurs Programma.

Intensief Ingenieurs Programma
(duur: 1 jaar)
Het Intensief Ingenieurs Programma is bestemd voor personen die al 3 jaar lang bedrijfskundige kennis hebben opgedaan in de vorm van cursussen en werkervaring. In dit programma staat het uitvoeren van een afstudeeronderzoek centraal. Voorwaarde is dat het onderzoek een maximale toepasbaarheid voor de opdrachtverlenende instantie heeft. Het is derhalve noodzakelijk dat de werkgever het nut van het afstudeeronderzoek inziet en de cursist de faciliteiten voor het onderzoek verschaft. Het eerste halfjaar wordt besteed aan het opstellen van een definitief onderzoeksplan. Ondersteunende hulpmiddelen , vaardigheden en onderzoekstechnieken worden door middel van workshops aangereikt. In de tweede helft van dit afstudeerjaar ligt de nadruk op het uitvoeren van het onderzoek.

Cursus Management & Bedrijf (duur: 3 jaar)
Deze cursus is een combinatie van bedrijfskunde en management en is oorspronkelijk opgezet ten behoeve van de Rabobank. Aspecten van deze cursus zijn zowel kennis aanbrengen als het aanleren van vaardigheden. De persoonlijke effectiviteit wordt erbij betrokken, waaronder een eigen sterkte-zwakte-analyse. Bovendien wordt veelal gecommuniceerd met elkaar en met de docenten via Internet, het zgn. op-afstandleren. De eindtermen zijn uiteraard gelijk aan de voltijdopleiding Bedrijfskunde, doch de cursisten leren voortdurend zelf het verworvene toe te passen. Bovendien worden hun ervaringen weer besproken in de groep. Inmiddels is de eerste lichting Management & Bedrijfcursisten op 1 deelnemer na reeds afgestudeerd. Momenteel hebben wij een groep eerstejaars, een groep tweedejaars en een groep derdejaarscursisten. Bovendien is in samenwerking met HAS den Bosch dit jaar een groep in het zuiden van het land gestart.

Topjaar Management (duur: 1 jaar)
is een eenjarige fulltime post hbo-opleiding voor recent afgestudeerde hbo'ers die een managementfunctie ambiëren, maar nog geen of weinig managementkennis, -inzichten en -vaardigheden in hun beroepsopleiding hebben opgedaan. Topjaar Management is ook geschikt voor pas afgestudeerde academici. Tijdens Topjaar Management maken studenten zich een professionele, resultaatgerichte managementhouding eigen.

Meer over de cursus topjaar, klik hier.

 
Certificaatonderwijs
Binnen het bedrijfsleven bestaat een grote behoefte aan omscholing en bijscholingscursussen voor medewerkers op mbo/hbo-niveau. Er is met name vraag naar kennis en beroepsgerichte vaardigheden op het gebied van onderzoek en ondernemerschap. Het Transfercentrum speelt op deze ontwikkeling in en biedt op hbo-niveau zogenaamd certificaatonderwijs aan op het gebied van tuinbouw-, milieukunde- en voedingsmiddelentechnologie, alsmede paardenhouderij en groene ruimte in combinatie met bedrijfskunde. Door middel van het stapelen van certificaten is het na drie jaar colleges volgen en 1 jaar afstuderen mogelijk de ingenieurstitel te behalen. Ook is het mogelijk om binnen het certificaatonderwijs afzonderlijke themamodules te volgen. Deze vorm van onderwijs vervangt de zogenaamde deeltijdopleidingen.

Van certificaten tot ingenieur
Door middel van het (deel) certificaatonderwijs kunt u zelf bepalen hoe lang u wilt studeren: tien weken voor een deelcertificaat, één jaar voor een certificaat en na vier jaar kunt u de ingenieurstitel behalen. De programma's staan los van elkaar en u kunt deze afhankelijk van het jaarlijkse aanbod volgen. Elk programma duurt een jaar en bestaat uit een viertal themamodules. De colleges vinden op maandagavond of woensdagavond plaats. Na het behalen van drie jaarcertificaten kunt u na het uitvoeren van een project en een afstudeeropdracht het reguliere hbo-diploma behalen, waaraan de titel ingenieur (ing.) is verbonden. Het project en de afstudeeropdracht kunt u veelal binnen uw eigen organisatie uitvoeren.

Tuinbouw
In november 1998 is het eerste jaar van deze vorm van onderwijs gestart en wel voor de opleiding Tuinbouw met het onderdeel 'Plant en Teelt'. In 1999 zijn de onderdelen 'Teelt & Bedrijf' en 'Teelt & Onderzoek' aangeboden. In september 2000 is de cursus 'Innovatief Ondernemerschap' gestart, alsmede wederom de cursus Plant en Teelt.

Voedingsmiddelentechnologie
De Hogeschool Delft is in september 1999 eveneens gestart met certificaatonderwijs op het gebied van Voedingsmiddelentechnologie met het onderdeel Integrale Kwaliteitszorg. In 2000 worden de volgende jaaronderdelen aangeboden: Productontwikkeling en Food engineering. In 2001 komen Producttechnologieën en wederom Integrale Kwaliteitszorg aan bod.

Milieukunde
In september 1999 is het cursusaanbod uitgebreid met certificaatonderwijs op het gebied van Milieukunde. De Hogeschool Delft is gestart met het onderdeel Milieutechnologie. In 2000 start het onderdeel Milieubeheer. In 2001 zullen de onderdelen Milieubeleid en Milieuzorg worden aangeboden.


PaardplusBedrijf
PaardplusBedrijf is een unieke hbo-opleiding in zogenaamde deeltijd welke de onderdelen Bedrijfskunde en Paardenhouderij combineert. Aan de orde komen o.a.: anatomie en fysiologie, ethologie, gezondheidsleer en zorg, voeding en huisvesting. De bedrijfskundige aspecten zijn o.a. opzetten bedrijfsplan alsmede het realiseren hiervan, consumentengedrag, strategie, creativiteit, en de financiële aspecten van een gezonde bedrijfsvoering. In het 3e jaar is het mogelijk begeleiding te krijgen voor het opzetten van een eigen (paarden)bedrijf. Na het 3e jaar doorlopen te hebben bent u in staat een gezond bedrijf te starten. Indien u aansluitend aan het afstudeerjaar deelneemt, heeft u bij een goed resultaat recht op de ingenieurstitel, verbonden aan de opleiding Agrarische Bedrijfskunde.

Groene Ruimte en Bedrijf
De Hogeschool Delft en het Proefstation voor de Boomkwekerij Boskoop hebben een opleiding ontwikkeld om zelfstandige, meer succesvolle ondernemers op het gebied van bedrijfsvoering binnen de Groene Ruimte op te leiden. Binnen deze opleiding wordt bijna de helft van de beschikbare tijd besteed aan onderwerpen die gerelateerd zijn aan de Groene Ruimte, o.a. plantenanatomie en -fysiologie, water- en mestgift, duurzaam produceren en gewasbescherming. Meer dan de helft van de modules gaat over bedrijfskundige aspecten, bijvoorbeeld een logistieke analyse, het opzetten van klantgerichte acties, globalisering, het opzetten van een bedrijfsplan alsmede het realiseren hiervan. De volgende themajaren worden aangeboden: Klant en Groen, Plant en Bedrijf, Groen en Bedrijf, Bedrijf en Management.

Kortlopende Cursussen
Cursus HACCP (duur: 4 à 6 dagen)
HACCP staat voor 'Hazard Analysis Critical Control Points' oftewel Voedselveiligheid. Deze cursus behandelt het ontwikkelen en invoeren van een HACCP-procesbeheersingssysteem, teneinde aan de hygiënecode, gesteld door de Inspectie Gezondheid Bescherming, te voldoen. U leert de produktveiligheid en de produktkwaliteit in uw bedrijf onder controle te brengen en daarmee verspilling van tijd, geld en middelen te voorkomen. Ondersteuning bij het invoeren van HACCP in uw bedrijf is mogelijk. Bovendien is een cursus HACCP op CD-Rom verkrijgbaar. Deze cursus kan gebruikt worden voor bijscholing van het personeel in de aardappel-groente-fruit sector. Tevens beschikt het Transfercentrum over een videoband waarin de HACCP-methodiek wordt toegelicht. Het instapniveau is een mbo-opleiding.

Cursus HACCP op CD-rom
Dit is een moderne, handige en zeer efficiënte methode voor het opleiden en/of bijscholen van personeel in de AGF-sector. Het is een hulpmiddel bij het opzetten en operationeel maken van een HACCP-systeem binnen uw bedrijf. U wordt op interactieve wijze door de theorie gevoerd. Tevens komen opdrachten en een aantal voorbeelden uit de dagelijkse praktijk van de groente- en fruitsector aan de orde. Het Transfercentrum heeft tevens een cd-rom Integrale Kwaliteitszorg geproduceerd. Binnenkort komt een cd-rom op het gebied van HACCP ten aanzien van Vlees beschikbaar.

Beter ondernemen in de AGF (duur: 20 avonden)
De detaillist AGF moet inspelen op allerlei nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ondernemerschap als ten aanzien van het personeel. Europese regelgeving, kostenstijging van bedrijfsvoering, invoering nieuwe technologieën, ketensamenwerking etc. Doelstelling van deze cursussenreeks is het verbeteren van het totale ondernemerschap waarbij techniek, technologie en managen, alsmede sectorversterking, kwaliteitsverbetering en bedrijfsvoering centraal staan. De totale leergang bestaat uit 20 contactavonden (in totaal 8 modules) van 3 uur elk. De modules Externe Analyse Bedrijf en omgeving (2 avonden), Interne Analyse Productie en Product (2 avonden) en Strategie Techniek en Technologie van het bedrijf (2 avonden) zijn verplicht. Hierna is een keuze uit verschillende modules te maken. Deelname wordt voor 50% vanuit Senter vergoed, alsmede is de CKO-regeling van toepassing.

Cursus Paarden Praktisch Bekeken
(duur: 6 avonden)

Deze cursus behandelt het algehele welzijn van het paard. Deskundigen uit de praktijk geven colleges over o.a. gedrag, gezondheid, ehbo, voeding, training, exterieur. Bij de meeste colleges zijn meerdere paarden aanwezig. De cursus heeft derhalve een groot praktijkgehalte. Uitgebreid schriftelijk lesmateriaal wordt u ter hand gesteld. De gewenste vooropleiding ligt op mbo niveau. Reeds meerdere malen is deze cursus van start gegaan en onze cursisten, de paardenliefhebbers, zijn razend enthousiast. Vooral het praktijkgerichte karakter van de cursus spreekt enorm aan, want bij bijna elke cursusavond zijn een of meer paarden aanwezig. De eerste drie cursussen werd de spits afgebeten door Klaus Ferdinand Hempfling, die de les Gedrag en Omgang verzorgde. Vervolgens heeft Emiel Voest van Freestyle Training een aantal lessen voor zijn rekening genomen. De laatste keer heeft de bekende Piet Nibbelink deze les verzorgd.

Workshops Paardenhouderij (duur: 2 avonden)
Er worden tweedaagse vervolgcursussen aangeboden waarin bepaalde onderwerpen worden uitgediept. De cursisten ontvangen studiemateriaal thuis om enigszins beslagen ten ijs te komen. Aan de orde komen o.a.
- Kritisch kijken naar je eigen rijstijl,
- Anatomie en fysiologie van het paard,
- Training van paarden,
- Huisvesting van paarden,
- Voeding van het sportpaard,
- Weiland van het paard,
- Homeopathie bij paarden,
- Gedrag van het paard,
- Hoeven van het paard,
- Harnachement van het rijpaard,
- Vruchtbaarheid en voortplanting bij paarden,
- Opfok van jonge paarden,
- Gezondheidszorg bij paarden.

Beter belichten in de rozen of in de chrysantenteelt (duur: 3 weken)
Hogere belichtingsniveaus zijn in veel gevallen economisch rendabel. Dit bleek op de cursus 'Beter belichten in de rozenteelt', die in drie bijeenkomsten door de Hogeschool Delft werd gegeven. Maximaal 20 cursisten kunnen aan deze driedaagse cursus deelnemen. Sandra Verhoeven van adviesbureau ETKO, Ernst van Rijssel van het 'Proefstation voor Bloemisterij en Glasgroente' en Rob van Leeuwen van 'Energie Delfland' gingen tijdens deze cursus in op de fysiologische aspecten, het economisch rendement en de toekomstmogelijkheden van assimilatiebelichting. In de rozenteelt is assimilatiebelichting tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Een hogere en gelijkmatiger over het jaar verdeelde productie en een betere kwaliteit zijn voor telers de belangrijkste argumenten om te belichten. Uit een vooronderzoek van studenten van de opleiding Tuinbouw bleek echter dat veel telers het effect van de belichting op productie, kwaliteit en rendement slecht kunnen kwantificeren. Verder viel op dat belichtingsduur, -periode en -niveau onderling sterk uiteenlopen. Dit was voor de Hogeschool aanleiding om met subsidie van de Novem een cursus over assimilatiebelichting in de rozenteelt op te zetten. Inmiddels biedt de Hogeschool Delft ook belichtingscursussen aan op het gebied van de chrysantenteelt. Dezelfde onderdelen worden aangeboden, doch uiteraard gericht op de specifieke kenmerken van de chrysantenteelt.

 Top      Algemene info | Onderzoek en advies | Nieuws Transfercentrum
 
  Terug        Home  




Hit Counter